Raymond Noë
Boyhood info
*****
Richard Linklater
Richard Linklater is een wat vreemde regisseur. In zijn oeuvre vind je zowel stinkers als Bad News Bears en School of Rock, maar ook de Oscar-genomineerde relatiebabbelfims Before Sunrise (1995), Before Sunset (2004) en Before Midnight (2013), waarin Française Julie Delpy en Amerikaan Ethan Hawke steeds dezelfde twee geliefden spelen, maar dan steeds tien jaar verder. En als je de kritiek mag geloven, heeft hij nu een waar meesterwerk gemaakt: de coming of age-film Boyhood, die door iedereen de Oscar-hemel in geprezen wordt: de film heeft eigenlijk nog geen slechte recensie gehad.

Net als in de Sunrise-Sunset-Midnight-trilogie volgt Linklater in deze nieuwe film een aantal hoofdpersonen door de jaren heen. Maar het unieke is - u zult het inmiddels al wel gehoord hebben - is dat hij daarvoor dezelfde acteurs gebruikt. Twaalf jaar lang filmde hij om de paar jaar een episode uit de film, zodat je tijdens de film de hoofdpersonen ziet verouderen zonder grime. Dat blijkt een gouden greep geweest, want het levert de film een hoop buzz op. En vreemd genoeg ook buitensporig veel credits.



Het verhaal van de film laat zich in tien woorden vertellen: Mason, een jongetje in een eigentijds disfunctioneel gezin wordt puber en dan jongeman. Soms zitten de dingen hem een beetje tegen, maar echt rot wordt het nooit. School sucks, maar gelukkig is daar de eerste liefde - en als die hem weer verlaat gaat Mason studeren en begint het echte leven. Einde film. Een nogal doordeweeks verhaal, dus de fascinatie die veel mensen bij het kijken naar Boyhood ervaren moet wel te maken hebben met de manier van vertellen, en met de lichte weemoed die het ouder worden van Mason blijkbaar oproept. En misschien dat sommige mensen - Amerikanen voorop - er ook meer van zichzelf in herkennen dan anderen. Maar voor wie de poëzie ervan niet aanvoelt, is Boyhood niet meer dan een niet onaardige film die drie kwartier te lang duurt. En die op het eind een beetje klef dreigt te worden.

Maakt allemaal niet uit, want het pleit lijkt al beslecht: Boyhood wordt net zo’n hit als Intouchables, The Artist en La grande belezza, - stuk voor stuk prima films, maar niet de meesterwerken waar ze wel voor versleten worden. En die Oscar komt er ook. Na twee nominaties kan de prijs Linklater nu niet meer ontgaan.

Boyhood draait vanaf vandaag in de Nederlandse bioscopen