*****
(Oog & Blik)
24-06-2012 00:00
Hoewel Gek op Moorden van een nogal generieke titel is voorzien, stelt de tandem Tardi-Manchette ook nu beslist niet teleur. Wie De Sluipschutter en Kleine West Coast Blues heeft gelezen, weet dat de Franse misdaadroman zich moeiteloos kan meten met (bekendere) Amerikaanse voorbeelden: cynisch en snoeihard. Dit is het derde verhaal dat Jacques Tardi bewerkt van de in 1995 overleden schrijver Jean-patrick Manchette. In het voorwoord - hoera! strips met een voorwoord dat duiding geeft, het gebeurt nog altijd te weinig - wordt uitgelegd dat Gek op Moorden een vroege roman van Manchette was. De auteur noemde het 'slechts een stijloefening'. Dat is te bescheiden, want het betreft een bijzonder meeslepend misdaadverhaal en de (minieme) tekortkomingen kunnen ook op conto van Tardi geschreven worden.

De intrige is vrij simpel. Julie, een jonge vrouw met psychiatrisch verleden en een alcoholprobleem, wordt ingehuurd door een steenrijke filantroop als nanny voor diens neefje. De motieven van de miljonair blijken al snel minder nobel als Julie en het joch worden ontvoerd door een bende gangsters. Julie ontsnapt met het joch en slaat op de vlucht dwars door Frankrijk, om uiteindelijk onder te duiken in een follie (fantasiekasteel) van haar werkgever. Thompson, de leider van de ontvoerders, is behalve een lugubere figuur ook een volhouder; hij weet haar op te sporen en de finale ontaardt in een waar abattoir.
Tardi's tekenwerk zal altijd die kenmerkende stijfheid hebben, maar hier zien we beduidend meer actie dan we van hem gewend zijn. De wanhopige heldin Julie lijkt zoals al zijn vrouwen op Isabelle Avondrood. Toch hebben zijn personages met de jaren meer realistische gezichtsuitdrukkingen gekregen - wat met name bijdraagt aan de présence van de huurmoordenaar Thompson. Het moet me evenwel van het hart dat een inkleuring of een paar grijstinten (zoals in de Nestor Burma-albums) veel aan diepte en sfeer hadden kunnen bijdragen. De volle mep aan waarderingssterren zit er op die manier niet in; voor de rest is Gek op Moorden uiterst bevredigend.

ISBN: 9789054923589
Prijs: 17,90