Tonio van Vugt
18e Festival van de Fantastische Film
Logo Festival van de Fantastische Film
Gordels vast! Van 11 t/m 17 april vindt in Amsterdam het 18e Festival van de Fantastische Film plaats. Dit jaar worden er geen films in Kriterion vertoond, dus geen heen en weer gependel meer tussen het Leidse- en het Weesperplein. Alle locaties bevinden zich op loopafstand van elkaar: De Balie, Pathé City 2, Melkweg Cinema, Bellevue Cinerama en Paradiso vormen dit jaar het centrum van alle horror-, fantasy en sf-activiteiten.
The Devil\'s Backbone
The Devil's Backbone
Openingsfilm dit jaar is 'Vidocq', een verfilming van de gelijknamige jaren ’70 detective-serie, met Depardieu als tegenhanger van Sherlock Holmes in het Parijs van de 19e eeuw (zie ook de recensie van Sculder en Mully!). Slotfilm is 'The Devil's Backbone', over kinderangsten aan het eind van de Spaanse burgeroorlog. Regisseur Guillermo del Toro maakte al eerder de sfeervolle horrorfilms 'Cronos' en 'Mimic', dus de verwachtingen zijn hoog. Van alle films die daar tussenin worden vertoond noemen we nog even smaakmakers als 'Ghosts of Mars' (de nieuwe John Carpenter!), 'Session 9' (boze geesten breken los in een voormalige inrichting) en 'Bones', een ultieme mix van seventies blaxploitation en horror, van de voormalige cameraman van Spike Lee (met Pam Grier!). De seriemoordenaarsfilm 'Frailty', het regiedebuut van acteur Bill Paxton (tevens te gast op het festival), wordt door sommige enthousiastelingen al ingedeeld in het rijtje van moderne klassiekers als 'The Usual Suspects' en 'Memento'. Grote favoriet van festivalprogrammeur Phil van Tongeren is het low-budgetproject van een 21-jarige filmstudent uit Brooklyn; deze J. T. Petty maakte voor $6000 'Soft For Digging', een film met droomachtige beelden over een man die getuige is van een moord in het bos, en die volgens Van Tongeren zonder enige moeite 'The Blair Witch Project' naar de kroon steekt.
Ichi The Killer
Ichi the Killer
Wie meer geïnteresseerd is in Aziatische fantasy en horror valt dit jaar met zijn neus in de boter: het festival wijdt een compleet retrospectief aan Zuid-Koreaanse en Japanse films in Focus op Azië. Wie tijdens het recente Rotterdams filmfestival Miike Takashi exuberante splatterorgie 'Ichi the Killer' miste, krijgt nu alsnog een herkansing (zie ook de recensie van Sculder en Mully).
Het is niet gelukt om, zoals de bedoeling was, Stephen King achter de webcam te krijgen voor een interview, maar Brian Yuzna ('The Dentist', 'Bride of Re-Animator') zal wel én in levende lijve van de partij zijn. Aan hem wordt een retrospectief gewijd, waarin ook de door hem in zijn nieuwe Spaanse Fantasy Factory geproduceerde reuzenspinnenfilm 'Arachnid' en de zeemonsterfilm 'Dagon' (losjes naar H.P. Lovecraft). De Lifetime Achievement Award ternslotte gaat naar Paul Verhoeven, die zich met titels als 'Robocop', 'Totall Recall' en 'Starship Troopers' ook niet onbetuigd heeft gelaten in het fantastische genre. Onze oud-landgenoot zal de prijs in ontvangst nemen op zaterdagavond om 19.45 uur in de grote zaal van De Balie
18e Festival van de Fantastische Film, 10 t/m 17 april in Amsterdam.
Voor het complete programma, aanvangstijden, prijzen en adressen kunt u terecht op www.filmevents.nl.