Tonio van Vugt
Met zijn allen naar Haarlem
Poster stripdagen haarlem
Op zaterdag 1 en zondag 2 juni vindt de alweer zesde editie plaats van wat met recht het grootste stripevenement van de Benelux genoemd mag worden: de Stripdagen Haarlem. Dit keer weer gewoon zoals in 1998 gesitueerd rond de Grote Markt, waar de grote tent met striplekkers al weer van verre te zien zal zijn. Uiteraard zijn er weer meer exposities en evenementen dan een gewoon mens in één weekend kan bezoeken, dus er zal gekozen moeten worden. Zo omvat het programma dit jaar drie thema's: Strips onder Stroom (over de digitale strip), Verbonden Beelden (drie exposities over het grensgebied tussen strips en beeldende kunst) en Ecole Pigalle (de groep tekenaars rond Dupuy en Berberian).
Radio Bergeijk
Radio Bergeijk is
ook van de partij
Er zijn onder meer exposities rond Cowboy Henk, Fokke & Sukke, Mark Retera¹s Dirk-Jan en Jan, Jans en de kinderen in Mozambique, en het Haarlemse COC geeft ruim baan aan de humoristische homo-erotische (probeer dit eens tien keer achter elkaar te zeggen) strips van Belg Tom Bouden in Café Flikkerzicht. De expo Madjoe! zet de spotlights op een onderbelicht fenomeen, de Indonesische strip. Ook Het Patronaat laat als vanouds van zich horen op vrijdagavond met optredens van o.a. Mark Retera¹s band Parker Machinery, Human Alert (met Roel Smit) en Rudy Trouvé, en op zaterdagavond een 'hiphop-soul-drum 'n bass-crossoveravond' met het Cozmic-collectief. Maar de mooiste gebeurtenis is toch wel dat de 39 jaar jonge tekenaar Benno Vranken voor zijn eerste echte album Kustbewoners de VPRO Debuutprijs heeft gekregen.
Kustbewoners Benno Vranken
'Zijn beelden van troosteloze kustplaatsen, waar de bewoners zich gelaten laten geselen door de onbarmhartige wind, laten zich amper vergelijken met bestaande stijlen. Toch overtuigen ze meteen en zijn ze in één oogopslag herkenbaar. Vranken is een krachtig en oorspronkelijk auteur', aldus het juryrapport. En daar hebben we weinig aan toe te voegen. Behalve dan dat er van Vranken een fraaie expositie te zien zal zijn in Grand Café Micki's (Kruisstraat 22, vlakbij de Grote Markt), beide dagen van 10.00 tot 17.00 uur.
Voor het complete programma en de exacte tijden en locaties verwijzen wij u naar de fraaie website van de Stripdagen, www.stripdagenhaarlem.nl