marinus de ruiter
relaxed muscle
Door het lint met Jarvis
Pulp-zanger laat zijn frustraties de vrije loop in electro-project
relaxed muscle
Relaxed Muscle - A Heavy Night With... Relaxed Muscle (Rough Trade/Konkurrent)
Nu hou ik best van pulp op zijn tijd, maar ik ben nooit zo’n liefhebber van Pulp geweest. Toch vind ik zanger Jarvis Cocker best een grappige vent en zijn britpop-bandje Pulp heeft volgens mij een legendarische single gemaakt met Help The Aged. Dat Cocker ook deel uitmaakt van het electro-gezelschap Relaxed Muscle was mij onbekend. Relaxed Muscle is een soort horror/SM-variant op Soft Cell. De basis wordt gelegd door drumcomputers, waarover Jarvis zijn teksten kreunt, hijgt en gromt. Dit alles is met een Engels gevoel voor humor op de plaat gekwakt. De eerste single van Relaxed Muscle, The Heavy, verscheen vorig jaar in een oplage van 500 stuks. Iets later verschenen er singles in grotere hoeveelheden en al deze nummers zijn aanwezig op het debuutalbum A Heavy Night With... Relaxed Muscle.
De belangrijkste collaborator van Cocker is multi-instrumentalist Richard Hawley, die in Add N to (X) en ook in Pulp musiceerde. De twee opereren onder de pseudoniemen Wayne Marsden en Darren Spooner. Frappant is dat Wayne Marsden de naam is van de jongen waardoor Cocker altijd gepest werd op school. Dit verklaart misschien waarom Relaxed Muscle staat bol van de ranzigheid, onderhuidse woede en ingehouden seksuele frustratie, terwijl Jarvis Cocker zich voorheen meer als een nette heer in pak presenteerde. Een andere reden voor frustratie is waarschijnlijk het feit dat Pulp vorig jaar door zijn platenmaatschappij aan de kant is gezet. Relaxed Muscle is ontstaan voor de lol in de oefenruimte en dit feestje wordt nu voortgezet op cd en op het podium, waar de twee heren zich uitdossen in leer en spijkerkleding, met pruiken, snorren en Kiss-achtige make-up. Omdat Relaxed Muscle nog maar weinig heeft opgetreden, kan men van alles verwachten. Maar men kan op basis van deze cd er vanuit gaan dat de muziek okee is: quasi-ruige, glamrock-achtige electro met een hoog meespringgehalte.
Bezoekers van het Amsterdam Dance Event kunnen een optreden van Relaxed Muscle meemaken op 30 oktober in Paradiso te Amsterdam.
(Marinus de Ruiter)