Jan Gorter
Rules Of Attraction
Verrekt hippe flop
Boek van Bret Easton Ellis over studentenleven verfilmd
Rules of Attraction
Rules Of Attraction
(USA, 2002)
Regie: Roger Avary. Met: James Vander Beek, Kip Pardue, Shannyn Sossamon, Ian Somerhalder
Uit op video en dvd.
De mede-auteur van Pulp Fiction en regisseur van Killing Zoe verfilmt een boek van Bret Easton Ellis (van American Psycho), dat moet toch haast wel goed zijn? Wel, de film werd tot de grond toe afgebrand in de Verenigde Staten en haalde hier de bioscoop niet eens. Van een echt succes kunnen we dus niet spreken, maar laat dat u niet weerhouden, want uw recensent vindt dit een meer dan mooie film!
Sean Bateman (inderdaad, de broer van psychokiller Paul Bateman uit American Psycho) is een beetje een hufter en volgens hemzelf een ‘emotional vampire.’ Hij krijgt liefdesbrieven van een onbekende. Sean (soapster Vander Beek) verdenkt Lauren (Sossamon), maar die is verliefd op Victor (Pardue), die op vakantie is in Europa en daar alles neukt wat op een supermodel lijkt. Paul Denton (Sommerhalder) is een little rich boy, een homo en verliefd op Sean. Al de mislukte pogingen om tot de liefde te geraken spelen zich af op Camden College, in een decor van drank, drugs en decadentie, met een pre-aids-kijk op het seksleven.
Uit de klauw lopende drugsdeals, studenten die niets anders doen dan zich van feest naar feest slepen, al dan niet vrijwillige seksuitspattingen, een zelfmoord met de muziek eronder van Harry Nilsson's Without You (aaiii!), dronken homoboys die uit hun bol gaan op de muziek van Wham!, wat wil je nog meer? De openingsscènes die achterstevoren herhaald worden, de eindcredits die in omgekeerde volgorde door het beeld rollen, splitscreen-scènes, hele lappen film die als een op hol geslagen diavoorstelling voorbijrazen, jawel, Roger Avary heeft er ook nog eens een verrekt hippe moderne film van gebakken, en da's mooi. Onderkoeld en cool, huren die video! (Jan Gorter)