Tonio van Vugt
Ijzige Schreeuwen en Klamme Kreten
fantastische filmfestival_aankondiging.jpg
IJZIGE SCHREEUWEN EN KLAMME KRETEN
De 17e editie van het Festival van de Fantastische Film klopt weer met zijn knokige knokkels aan onze deur. Van 4 t/m 11 april klinken in de Amsterdamse bioscopen Kriterion en Pathé Bellevue Cinerama en Melkweg Cinema weer de ijzigste schreeuwen en klamste kreten. Het hoofdprogramma biedt als vanouds een uitgelezen selectie actuele horror-, sf- en fantasyfilms, waarvan een aantal slechts een eenmalige vertoning op het vaderlandse witte doek zullen krijgen, dus wees er snel bij. Wij tippen u in elk geval voor de briljante weerwolffilm 'Ginger Snaps' en de occulte thriller 'Lost Souls' (zie ook onze filmrecensie), en ook 'Cherry Falls', een intelligente slasherfilm van Geoffrey 'Romper Stomper' Wright, mag u eigenlijk niet missen. Pulpfabriek Troma laat van zich horen met 'Citizen Toxie', de vierde aflevering uit de 'Toxic Avenger'-reeks, Brian Yuzna ('The Dentist', 'Bride of Re-Animator') verfilmde de underground comic 'Faust' en John Malkovich en Willem Dafoe schitteren in het bizarre, door Nicolas Cage geproduceerde 'Shadow Of The Vampire'. Dario Argento's 'I Can't Sleep' krijgt een eenmalige vertoning, waarbij de oude meester zelf aanwezig zal zijn (het gerucht gaat dat hij de Lifetime Achievement Award krijgt). Eregast is Terry Gilliam, aan wie een retrospectief gewijd zal worden. Gilliam is als oud-lid van het Monty Python-team (hij leverde al die unieke animaties) de laatste jaren eigenlijk de meest succesvolle met films als 'Twelve Monkeys' en 'Fear And Loathing In Las Vegas.' Aansluitend op het Gilliam-retrospectief is er het Futura Morgana-programma: toekomstfantasiuene uit de filmgeschiedenis, van '2001: A Space Odyssey' tot Gilliams 'Brazil'. Tot slot ontbreekt ook de Night of Terror niet, de traditionele filmmarathon waarbij het fijn smijten is met toiletrollen en andere ongevaarlijke voorwerpen, in de nacht van 7 op 8 april. Zeg al uw afspraken af, haal uw zwarte cape uit de motteballen en verhuis uw gerieflijke doodskist voor een weekje naar Amsterdam. 17e Festival van de Fantastische Film, 4 t/m 11 april in Amsterdam. Voorverkoop start op donderdag 27 maart. Een passepartout voor het festival (exclusief Night of Terror) kost ü250,00. Voor het complete programma, aanvangstijden, prijzen en adressen kunt u terecht op www.filmevents.nl


Drie persoonlijke filmtips van Mr Horror himself, FvdFF-organisator Jan Doense:
1. Shadow Of The Vampire
"Ik heb een zwak voor films die gaan over het maken van horrorklasiekers, zoals 'Gods And Monsters'. 'Shadow' is een fictieve 'making of' van de Duitse vampierklassieker 'Nosferatu', met John Malkovich als regisseur F.W. Murnau en Willem Dafoe als de acteur Max Schreck. In de film blijkt Schreck een echte vampier, die van Murnau als honorarium voor zijn rol zijn tegenspeelster beloofd krijgt. Maar als de crew eenmaal in het kasteel aan het filmen is, kan Schreck zich niet inhouden. Regisseur E. Elais Merhige heeft een fascinatie voor zwijgende films. De film kreeg twee Oscarnominaties, dus wellicht krijgt hij hier een distributie."
2. Chasing Sleep
"Regisseur Michael Walker levert een David Lynch-achtige nachtmerrie af met veel aandacht voor afvoerputjes en vochtplekken. Jeff Daniels, in een uitstekende rol, is een universiteitsdocent wiens vrouw verdwenen is. Na gesprekken met de politie wordt de indruk gewekt dat hij haar heeft vermoord. Een beklemmende film die zich voornamelijk binnenshuis afspeelt en zijn tijd neemt. Hij wordt later dit jaar ook in roulatie gebracht."
3. Angst
"Deze schromelijk onderschatte film van de Oostenrijker Gerard Kagel is alweer uit 1983, maar alleen ooit in België op video uitgebracht. De hoofdpersoon is een sociopaat, een wandelende tijdbom die net ontslagen is uit de inrichting. De film wordt een 'home invasion'-nachtmerrie wanneer hij inbreekt bij een ouder echtpaar, maar is op een wrange manier ook heel komisch. Qua fotografie heb ik nog nooit zoiets gezien als deze film, de camera lijkt boven de acteurs te zweven. Het zou me overigens niets verbazen als Michael Haneke zich met 'Funny Games' heeft laten inspireren door deze film."