tekst: Jasper Koning / beeld: Jasper Koning
Het nieuwe Mekka van de Striplezer
Groningen is niet naast de deur. Tenmiste, als je in Rotterdam woont. En omdat de Zone 5300-webredactie een bloedhekel heeft aan reizen buiten het web, stuurden we onze jonge lezer Jasper Koning (aka Kingjay) met blocnote en digitale camera naar het nieuwe Mekka van de striplezer: het Stripmuseum. In Groningen dus. Maar dat wist u al.
groninger stripmuseum vooraanzicht 01
Eindelijk een museum dat ik ook begrijp
Eindelijk: een museum met kunst die ik ook begrijp. Net zoals Jans, bekend in combinatie met Jan en de koters, wil ik wel eens wat artistieks, wat anders. Lekker naar een museum. Dus reis ik zaterdag vroeg af naar het noorden des lands om het Stripmuseum in Groningen te bezoeken. Samen met broerlief nog wel. De ‘bammetjes’ nog net niet in de rugzak, maar de vreugde is er niet minder om.
Een prachtexemplaar
Groninger Stripmuseum  02 - wat is een strip
Altijd handig om te weten
Voordat we het museum voor slechts zeven euro per persoon kunnen betreden, struinen we wat door de ingebonden comics in de winkel bij het museum. Meteen worden we aangesproken door een verwante ziel: “Hier, deze moet je zien. Een prachtexemplaar. En hier heb ik er nog eentje die je echt moet lezen. Hoe duur ze zijn? Wacht, ik bel even met ons andere filiaal. We hebben de prijzen hier nog niet allemaal. We zijn nog maar net open.” Om diezelfde reden krijg ik ook geen korting met mijn museumjaarkaart. Jammer. Wil ik dat ding eindelijk eens gebruiken…
groninger stripmuseum expositie
Een boel te zien in het Stripmuseum
Daar laten we ons humeur natuurlijk niet onder lijden. Snel het museum in. We moeten tot 14.00 uur wachten voordat we in de carroussel kunnen - spannend! - en in de tussentijd kijken we onze ogen uit in de eerste ruimte. Schetsen, storyboards en het uiteindelijke werk van Don Lawrence, Erik Kriek en Theo van den Boogaard. Prachtig om op de videoschermen te zien hoe minitieus deze kunstenaars te werk gaan en waar ze hun inspiratie vandaan halen.
Niet voor zwakke magen
groninger stripmuseum oudheid glas in lood
Geschiedenis komt ook aan bod
We lopen al even vlot langs een aantal computers met daarop webcomics (“die bekijken we thuis wel”) en door een deel van de historische geschiedenis van de strip, als een vriendelijke dame van het museum ons meeneemt naar de carroussel. Onder begeleiding van Jan, Jans en de kinderen worden we door hun wereld, die van Storm en van Paulus de boskabouter geleid. En uiteindelijk gaat de hele familie op aandringen van Jans (die eigenlijk naar een museum met ‘echte’ kunst had gewild) naar het Stripmuseum. Oh, en de tribune draait rond. Dus niet geschikt voor mensen met een zwakke maag. Maar goed dat ik geen bammetjes heb meegenomen, denk ik nog.
groninger stripmuseum maaike hartjes
Maaike Hartjes is overal in dit museum!
En dan te bedenken dat we de helft nog niet gezien hebben. Een aparte expositie over robots in de strip (met Archie!), een volledige wand met covers van het Stripschrift, een overzicht van de geschiedenis van krantenstrips, een aparte hoek voor Gerrit de Jager (met omgevallen huis van de Biereco’s), merchandise rond strips, een exposé over strips en (on)smakelijkheid en een doolhof volgen nog. En dan vergeet ik nog de hoek waarin je zelf strips kunt maken, omdat we die links hebben laten liggen. En overal blijkt dat Maaike Hartjes een wel heel prominente rol gespeeld moet hebben in de Nederlandse stripgeschiedenis. Haar grappige, kleine kriebelpoppetjes hangen overal! En dat kost elke keer weer minstens een kwartier om alles te lezen.
groninger stripmuseum spiraalspel
Vermaak en vertier
Maar genoeg getreuzeld nu! Hop, het doolhof in. Da’s pas spannend. Met extra aandacht voor Olivier B. Bommel, de complete geschiedenis van Sjors en Sjimmie (van Frans Piët, via Jan Kruis en Jan Steeman naar de Wiroja’s), Suske en Wiske, het oeuvre van Jan Kruis en Kuifje van Hergé. Oh, zou ik bijna een complete hoek voor Paulus de Boskabouter en twee ruimtes over Agent 327 en Franka vergeten. En onderweg is er genoeg te bewonderen: een imposante schets uit Franka waarop prachtig de werkwijze van de tekenaar is te zien, een grote gorilla uit Kuifje, een gezellig spiraalspel voor de kleintjes (die op meerdere plekken aan hun trekken kunnen komen) en een levensgrote pop van Schanulleke! Wat? Een levensgrote pop van Schanulleke.
Schanduleus met Schanulleke
Zo kunnen we natuurlijk nog wel even doorgaan. Maar dat zou jammer zijn. Want het is natuurlijk veel leuker om zelf te gaan kijken. Dus haal dat treinkaartje naar Groningen, zet de wekker en neem een thermoskan koffie met wat lekkere broodjes mee en ga dat Stripmuseum zien. Dan kun je net als ik in het bezit komen van een door Erik Kriek gesigneerd exemplaar van Gutsman. En meedoen aan de foto-opdracht van deze week: wie maakt de meest schanduleuze foto met Schanulleke. Monique Sluyter en Paul Geerts nemen plaats in de jury, dus verzin een origineel standje.
Groninger Stripmuseum Schanulleke voor en na
Dit is slechts het begin! Doe mee aan de foto-opdracht!
Informatie:
Het Groninger Stripmuseum is bijna het gehele jaar door geopend, van 10:00 tot 17:00 uur.

Het Nederlands Stripmuseum Groningen
Westerhaven 71
9718 AC Groningen
meer informatie is te vinden op: stripmuseumgroningen.nl.