Wat Fred Niet Wist
Collectie De Wilde Vaart
Wat Fred Niet Wist – Milan Hulsing

Winnaar van de Stripschappenning 2004 in de categorie 'Nederlands literair'!
wat fred niet wist cover
Tijdens de Stripdagen Haarlem 2004 op 5 en 6 juni werd het album Wat Fred Niet Wist van auteur Milan Hulsing gelanceerd, deel drie in de Collectie De Wilde Vaart, een uitgave van Zone 5300 en Zet.El. Het album is een bundeling van acht verhalen, die gedeeltelijk eerder in Zone 5300 zijn gepubliceerd.

Milan Hulsings werk is veelzijdig, maar blijft herkenbaar; altijd weet hij met een unieke mix van werkelijkheid en fantasie of surrealisme een intrigerende eigen sfeer te creëren. Zijn hoofdpersonen hebben vaak iets ongemakkelijks, en bewegen zich in decors die gevuld zijn met elementen uit o.a. de wereld van de kunst, literatuur, sci-fi en occulte (pseudo)wetenschap. Deze rijkheid, gecombineerd met de juiste dosis humor, maakt Hulsings werk erg de moeite waard.

De pers over Wat Fred Niet wist:

“Hulsing is een klasbak. Het ontdekken waard.”
(De Standaard)

“Wat als eerste opvalt is Hulsings enorme veelzijdigheid. Hij werkt zowel in zwart-wit als in kleur, wisselt de tekenpen af met het penseel, maakt even gemakkelijk een woordloze strip als een verhaal met veel tekst en lijkt aan onderwerpen geen gebrek te hebben. […] Hulsing studeerde aan zowel de kunst- als de filmacademie. Wellicht is het aan die achtergrond te wijten dat hij in Wat Fred Niet Wist scoort op twee punten: hij kan tekenen, maar weet ook hoe je een verhaal vertelt.”
(Het Parool)

“Milan Hulsing maakt geen ‘makkelijke’ strips. Ze verraden een breed scala aan literaire invloeden. ‘De Bloedelozen’ had een verhaal van Kafka kunnen zijn. Een vaste held ontbreekt; de hoofdpersonen zijn vaak onaangenaam of onbeduidend. Zijn tekenstijl wisselt per verhaal. Zijn stoere, een tikje kubistische zwart-wittekeningen doen aan de houtsnedes van Frans Masereel denken, terwijl zijn kleurtekeningen wel iets weghebben van sci-fi filmposters uit de jaren '60. Hulsings werk is veelzijdig, maar wel altijd herkenbaar. Hier is een rasverteller aan het werk.”
(De Limburger)

“Een bovenbuur die uitblinkt van het talent!”
(www.cjp.be)

“De verhalen zijn bezwangerd met een kafkaëske paranoia. Hulsing is een meester in het neerzetten van die loodzware, angstige, broeierige sfeer.
[...] is 'Wat Fred niet wist' zeer de moeite waard. Vanwege de mooie tekeningen en vanwege dat onbehaaglijke sfeertje, maar ook omdat de wereld van Milan Hulsing op de één of andere manier heel erg intrigeert.”
(Haagsche Courant)

“Milan Hulsing ontpopt zich als een ware meesterverteller. Genadeloos sleept hij de lezer mee in zijn bizarre vertelspinsels. […] De grote kracht van deze debutant zijn de ogenschijnlijk onbegrensde vindingrijkheid en zijn veelzijdige tekentalent. Voorwaar, eigenschappen die een mooie toekomst in zich herbergen.”
(8weekly Webmagazine)

“De Wilde Vaart is een collectie waarin albums van Nederlands alternatief talent worden uitgebracht. Milan Hulsing past perfect bij dat profiel.“
(Knack)

“Wat dit boek […] zo bijzonder maakt, is de begaafdheid van Hulsing. Hij laat zien zeer uiteenlopende stijlen te beheersen: de ene keer lijkt zijn werk op Charles Burns, de andere keer kijkt Harvey Kurtzman over zijn schouder mee. En natuurlijk is daar zijn intense verwantschap met landgenoot Berend Jan Vonk.”
(Comicbase)

“Het was een leuk album maar niet iets waar je dagen over door blijft praten. Al met al een goed debuut maar ik hoop dat de volgende albums toch iets meer bevatten om over na te praten.”
(Myx)

Stripauteur Peter de Wit over Hulsings werk: "Milan Hulsing heeft een rijke verbeelding. Gelukkig is hij niet gierig en laat hij ons meegenieten."

Sylvia Kristel: "Milan Hulsings strips zijn kleurrijk en duister, humoristisch en pervers. Bovendien is hij een rasverteller, iets wat we niet zo veel meer zien in de Nederlandse strip."

- - - - - - - - - - - - - - - -

Wat Fred Niet Wist telt 64 pagina’s in kleur en zwart-wit, met een kleurenomslag. ISBN 90-72093-13-5. Het album is voor 14,95 + portokosten te bestellen bij Zone 5300; kijk onderaan voor meer informatie.

Wat Fred Niet Wist – Milan Hulsing
(2004, Zone 5300/Zet.El)
ISBN90-72093-13-5
prijs: 14,95 euro
bestelnummer: DWV03
De Wilde Vaart - Eefje Cover 90 pix hoog
In Collectie De Wilde Vaart verschenen eerder:

Hallo, hier is Eefje Wentelteefje - Jeroen de Leijer
(2000, Zone 5300/De Harmonie)
ISBN 90-90-14020-4
Prijs: 9,05 euro
bestelnummer: EW04
De Wilde Vaart - kustbewoners 90 pix hoog
Kustbewoners - Benno Vranken
(2001, Zone 5300/Zet.El)
ISBN 90-72093-11-9
Prijs: 13,60 euro
Winnaar VPRO Debuutprijs 2002
bestelnummer: BV05

Bestellen

Maak het verschuldigde bedrag + 2,35 euro portokosten over op rekeningnr. 8248635 (voor België: gironr. 005-4373579-35) t.n.v. Stichting Zone 5300 te Rotterdam, o.v.v. Lezersservice.
Vermeld daarbij duidelijk de bestelnummers van de gewenste albums. Indien de portokosten minder dan 2,35 euro bedragen, wordt het teveel aan porto met de bestelling mee teruggezonden (geldt niet voor België). Bestellingen worden in de regel binnen zes weken geleverd.