Marcel Ruijters
Ansje Tweedehandsje ingenaaid
Geboren om geknakt te worden
Ansje Tweedehansje werd omstreeks 1990 geboren als een spontane krabbel op een bierviltje. Nu is er dan eindelijk een album verschenen.
Ansje Tweedehandsje 135 pix breed
Ansje Tweedehansje
Tekst en tekeningen: Gerrie Hondius
100 Pagina's kleur
Prijs: 9,95 Euro
Uitgave: Scherlei
ISBN: 90-808965-9
Studio Hondius
Uitgeverij Scherlei
Je zou misschien denken dat nerds het tegenwoordig nog niet zo slecht hebben. Immers, als je goed bent in wiskunde of handig met computers, of een fenomenale kennis van de Negende Kunst hebt, is er een redelijke kans dat je nog goed terechtkomt. Maar er zijn ook nerds zonder speciale talenten; zij zullen altijd uit de pas met de rest van de mensheid lopen. Als deze groep een schutspatroon zou hebben, dan was het wel Ansje Tweedehansje.

Ansje Tweedehansje werd omstreeks 1990 geboren als een spontane krabbel van Gerrie Hondius op een bierviltje: een iel, spichtig kindvrouwtje met een Wiske-achtig strikje. Geboren om geknakt te worden. De eerste afleveringen stonden in Barwoel en uw lijfblad. Vanaf 1996 liet Hondius haar maandelijks in OPZIJ emotioneel verwoestende situaties beleven. Deze gags zijn nu gebundeld in een stevig album van 100 pagina's, bij een speciaal hiervoor in het leven geroepen uitgeverij. Ansje Tweedehansjes gags zijn doorgaans te navrant voor een gulle lach; irritatie en (plaatsvervangende) schaamte liggen op de loer. Omdat Ansje veel te gereformeerd is opgevoed, met veel schuld, boete en dienstbaarheid, wil ze alleen maar het goede doen. Onbegrip en misbruik zijn haar loon, keer op keer. Ze leent geld aan een koopzieke vriendin. Ze kan geen nee zeggen tegen opdringerige mannen. Ze laat zich door botte ambtenaren afschepen. Ze kookt voor ondankbare zwervers. En als er niemand is om zich door te laten afbekken, geeft ze zichzelf op haar kop als ze de planten te lang geen water heeft gegeven.

Dat kan hilarisch zijn, maar de herkenbaarheid van Hondius' scherpe observaties houdt je bezig als een steentje in je schoen, waar je maar niet vanaf komt. U hebt nu zelf even de tijd om iets te mijmeren over de verwantschap van tragedie en komedie. (...)

Vanaf 21 september ligt Ansje Tweedehansje Ingenaaid in de winkel voor een zeer schappelijk prijsje. Wie voor verdere "avonturen" de OPZIJ oppakt, grijpt ernaast: vanaf deze maand staat Ansje niet meer in OPZIJ, maar het Haarlemse Straatjournaal. Een ding is wel duidelijk: hoe erg het ook wordt, ze geeft nooit op. Waarvoor hulde.