Erop of eronder: BV Humus
Erop of eronder, dat is het voor Zone 5300 deze herfst. En niet alleen voor ons, ook voor pakweg een tiental andere kleine culturele initiatieven in Rotterdam is de toekomst ineens een stuk onzekerder geworden.
Al tien jaar lang wordt het tijdschrift Zone 5300 en deze website onbezoldigd in elkaar gezet. Met de huidige economische tegenwind is het een helse klus geworden om onze rekeningen te betalen. Zone 5300 deed vorig jaar een aanvraag in het kader van het Cultuurplan 2005-2008 voor een gemeentelijke subsidie en kreeg van de Rotterdamse Kunst Stichting een positief advies voor 53.000 Euro per jaar. Wij blij, want in de praktijk betekent zo'n positief advies groen licht. Maar: wethouder van kunstzaken Stefan Hulman (VVD) negeerde de RKS en stak er eigenhandig een stokje voor. Zone 5300 krijgt geen cent, als het aan Hulman ligt. Een inhoudelijke argumentatie is er niet: kleintjes zijn administratief maar lastig, zo redeneert de wethouder.

Culturele Humuslaag
Dit hoogst ongebruikelijke lot trof ook Artpark, Beeldende Economische Projecten, Galerie Atelier Herenplaats, Krakatau, Lieber Gorilla, NewSchool Collective, Noodfaculteit Letteren, Roodkapje, Strotbrock Industri en Vivid Vormgeving. Allemaal kleine clubs die veel doen met betrekkelijk kleine budgetten en daarmee Rotterdam tot een cultureel interessante -om niet te zeggen hippe- stad maken. Men spreekt dan ook wel van de 'culturele humuslaag'. Nu is er geen sprake van grove bezuinigingen op het totaalbudget, Hulman wil het geld anders verdelen: het meeste geld zal naar grote projecten gaan en de kleintjes bekijken het maar.

Betuig uw steun
Voordat de gemeenteraad hier definitief over gaat beslissen (dat is op 2 november), hebben de gedupeerde clubs zich met de oppositiepartijen als BV HUMUS verenigd om beter gehoord te kunnen worden. Het is dus nog niet te laat. U kunt in meer detail over deze zaak lezen in op het manifest van BV HUMUS. U kunt hier uiteraard ook (per mail) steunbetuigingen kwijt. Maar dat kan ook in levende lijve en wel zaterdag 30 oktober in de foyer van de Rotterdamse Schouwburg van 16.00 uur tot 18.00 uur, waar dan het manifest van BV Humus wordt overhandigd aan de wethouder. De betrokken clubs zullen op ludieke wijze hun betoog houden. Uw aanwezigheid is hierbij van het grootste belang, dus komt allen en zegt het voort! Mocht de politiek er gevoelig voor blijken, dan zullen we in de toekomst door kunnen gaan met het bieden van een Nederlands podium voor vernieuwende strips, cultuur en curiosa!

manifest van de BV HUMUS

mail uw steun naar BV HUMUS