Marinus de Ruiter
Various Artists - Cold Heat
Wat is cooler dan cool?
Cold Heat verzamelt onbekende apostelen van de funk
Cold heat 138xvrij
Various Artists: Cold Heat - Heavy Funk Rarities - 1968-1974 Vol. 1 (Now Again / Stones Throw / PIAS)
In het kielzog van James Brown en zijn begeleidingsband The JB's doken er eind jaren zestig door heel Amerika allerlei groepen op die een eigen draai gaven aan funk, de gemuteerde variant van soul waarvan Brown als de 'godfather' wordt gezien. Bands als The Meters en The Bar-Kays werden bekend met instrumentale platen en borduurden daarmee voort op de eindeloze intermezzo's van The JB's en de composities van de bekendste begeleidingsband van de soul, Booker T. & the MG's.
Cold Heat, de nieuwe release van het reissue-label Now Again, verzamelt muziek uit de periode 1968-1974 van een aantal onbekende funkgroepen als Detroit Sex Machines, Leroy & The Drivers en The Apollo Commanders. De meeste nummers zijn instrumentaal en als er wordt gezongen gaat het meestal om aanmoedigende kreten als 'Free you mind, motherfucker!' Geen liefdesliedjes, weinig melodie en harde, monotone ritmes: bij deze muziek gaat het niet om de hitpotentie, maar om 'awareness'. 'Go For Your Self', herhaalt Kenny Smith met zijn band The Loveliters. En 'Drugs Ain't Cool', predikt de Ebony Rhythm Band.
De muziek op Cold Heat is streng in de funkleer en dat heeft geleid tot een plaat met onweerstaanbare grooves (het intro van Slipping Into The Darkness van Dayton Sidewinders is misschien wel de beste). De achtergrond van de bands is uitgebreid gedocumenteerd in het cd-boekje, dat door zijn omvang nauwelijks in het plastic doosje past. Cold Heat is een historisch verantwoorde uitgave, die zich kan meten met de beste in het genre.