Marcel Ruijters
De terugkeer van Stickboy
Dennis Worden blaast zijn antiheld nieuw leven in, en het is niets te vroeg!
De terugkeer van Stickboy
Stickboy #8
48 Pagina’s zw/w
Prijs: $ 5.95
www.dennisworden.com www.demicomix.com
Lieve lezers, de redactie van Zone 5300 is nog geheel tattoo- en piercingvrij, maar er was een tijd dat onze gedachten regelmatig uitgingen naar het laten aanbrengen van een Stickboy-tatoeage. Adoratie, dus. Stickboy is absoluut een van de grappigste strips die uit de Amerikaanse underground van de jaren ’80 zijn voortgekomen.
Tekenaar Dennis Worden liet zonder ophouden zijn diepzwarte cynisme op zijn antiheld los: na bij een sekte beland te zijn, komt Stickboy in deel 1 om bij een kernaanval en wordt prompt herboren voor een nieuwe serie kwellingen - existentiële vragen en parallelle universums bepaalden het vervolg. De reeks Stickboy verscheen onregelmatig bij wisselende uitgevers: Fantagraphics, Starhead en Revolutionary Comics. Dennis Worden gaf er midden jaren ’90 de brui aan en maakte voortaan alleen schilderijen en linosnedes. Tot deze zomer, toen als uit het niets, Stickboy #8 bij Carnal Comics verscheen.
Carnal zal bij sommigen onder u bekend zijn als een uitgever van pornostrips. Hoe dat dan zit? Carnal was opgezet als een sublabel van Wordens vroegere uitgever Revolutionary Comics, dat rond 1990 nogal wat tumult veroorzaakte met ongeautoriseerde verstrippingen van de levens van popsterren. The Dead Kennedys vonden het best; New Kids On The Block stapten naar de rechter en verloren glansrijk.
Todd Loren, de initiator van Revolutionary Comics, werd in 1992 in zijn huis dood aangetroffen. Deze brute moord werd nooit opgelost, al wordt als hoofdverdachte vaak Andrew Cunanan genoemd, de moordenaar van Gianni Versaci. BulletProof Film bereidt een documentaire voor over deze geschiedenis. Ruim een decennium later hebben Dennis Worden en Lorens partner/opvolger S.S. Crompton elkaar weer gevonden en deze nieuwe uitgave aan Loren opgedragen. Stickboy #8 is grotendeels een soort remix van eerdere - inmiddels onvindbare – ‘avonturen’ om nieuwe lezers ter wille te zijn. Zelf bestellen is aan te raden, want de distributie reikt waarschijnlijk niet tot uw plaatselijke stripkruidenier.