Tonio van Vugt
En wát precies doet het Teekenkundig Genootschap door Lust tot Verveeling?
Tilburgse absurdisten laten tot gekmakende tevredenheid opnieuw van zich horen
En wát precies doet het Teekenkundig Genootschap door Lust tot Verveeling?
Teekenkundig Genootschap door Lust tot Verveeling - Ontsnapt aan de vrijheid
Uitgeverij: Europese Bibliotheek
Prijs: € 29,95
96 pag full colour, gespiraleerd
ISBN: 90 6657 202 7
Zone 5300-lezers van het eerste uur kunnen hem zich nog wel herinneren: Arthur Riemslag, de flagrant blunderende en egocentrische politieinspecteur die was ontsproten aan de met alcohol van bedenkelijke kwaliteit geïnjecteerde breinen van scenarist Gummbah en tekenaar Ivo van Leeuwen. Oplettende lezertjes zullen Riemslag ook ontwaren in de kersverse bundel ‘Ontsnapt aan de vrijheid’ van het Teekenkundig Genootschap door Lust tot Verveeling. Geheel vreemd is dat niet, want dat genootschap bestaat uit S. Lloyd Trumpstein en Ivo van Leeuwen, dus. Ooit vormden zij samen met mede-Tilburgers Gummbah en Jeroen de Leijer (Eefje Wentelteefje) het team achter ‘De Bedenkelijk Kijkende Grondeekhoorn’ en De Bond Tegen Humor. Nadat de groep uiteen viel gingen Van Leeuwen en Trumpstein (echte naam: Stefan de Weert) samen verder. Tussentijds produceerden zij het lowbudget-tijdschrift Frietkaas (voor zover wij weten is daar slechts één nummer van verschenen), maar wat er nu voor ons ligt is heel andere Tilburgse koek.

Een kloek gespiraleerd boek van 96 pagina’s in full colour om U tegen te zeggen, gevuld met cartoons, schilderijen, korte verhalen, beeldexperimenten en een afsluitende hellevaart in stripvorm getiteld ‘Baaldag voor het Beest’, dat is wat er voor ons ligt. Van Leeuwen en Trumpstein deviëren nooit van de befaamde Tilburgse school van absurdisme (iemand zou het grondwater in die stad eens serieus moeten onderzoeken), gekenmerkt door een couleur locale die begint waar ‘Radio Bergeijk’ ophoudt. Zo zijn daar Trumpsteins schilderijen die de vermaard lelijke huizenbouw in België nog een stapje verder nemen en advertenties zoals die voor de klankschaalgroothandel Ding Dong in Dongen. De serie cartoons van het Teekenkundig Genootschap door Lust tot Verveeling (Glen Baxter op een off-day), die als een rode draad door het boek lopen, behoren niet altijd tot het beste van het boek, maar daar staat tegenover dat het geheel met zoveel overduidelijk enthousiasme en een gezonde dosis kan-mij-het-aan-mijn-kont-roesten is gemaakt, dat de heren eigenlijk overal mee weg komen.

Het boek, dat op de legendarische datum van 11 september j.l. verscheen, is een verplichte aanschaf voor hen die 'De Bedenkelijk Kijkende Grondeekhoorn' verslonden. En wat is nou het geheim van achter zo’n productie? De makers lichten zelf een tipje van de sluier op op de openingspagina: "Tijdens het maken van dit boek droegen de auteurs tot werkelijk gekmakende tevredenheid Flatuflex fluisterondergoed.

Wie € 29,50 wat aan de dure kant vindt, kan t/m 2 oktober eerst even van tevoren de expositie bezichtigen in Galerie Kokon, Stationsstraat 38/40 in Tilburg, waar originelen uit het boek getoond worden.