Pieter van Oudheusden
Alle veertien goed
Veertien stripmakers kozen een Nederlandstalig nummer, en dat leidt tot wonderlijke combinaties
Alle veertien goed
Diverse auteurs - Strips in stereo
Uitgever: De Harmonie/Excelsior Recordings
Prijs: € 27,50
Een boekenweek kan niet meer zonder thema. Het leidt elk jaar tot een groot aantal met de moed der wanhoop in elkaar geflanste gelegenheidsuitgaven, die na de fanfare van de boekenweek meestal met stille trom in de ramsj verdwijnen. Om die regel te bevestigen zit er soms bij wijze van uitzondering een juweeltje tussen, zoals dit jaar Strips in stereo. Alhoewel, het plan van initiatiefnemers Jean-Marc van Tol en Gerrit de Jager bestond al voordat ze wisten dat muziek als boekenweekthema was gekozen, maar in elk geval was dat een goede reden om het versneld ten uitvoer te brengen.
Een boek dat bijdragen van Joost Swarte, Peter Pontiac, Thé Tjong-Khing en Dick Matena bevat, heeft geen nadere aanbeveling nodig, maar ook de overige tien bijdragen zijn stuk voor de stuk de moeite waard. Kortom, ‘alle veertien goed’. Het grapje zal ongetwijfeld nog vaak gemaakt worden, maar laat ik bij dezen de eerste zijn.

Alle veertien stripmakers kozen een Nederlandstalig nummer (of kregen er een aangereikt) om tot strip te bewerken. Het gaat van cult tot hit, van ballade tot stamper. Grootste verrassingen in het boek zijn de Johnny Hoes-bewerking De sneeuwwitte boezem waarmee Thé Tjong-Khing een bescheiden come-back als striptekenaar maakt, en Kinderballade van Boudewijn de Groot en Gerrit Komrij, in een sierlijke oosterse versie van Maaike Hartjes. Het zijn allebei nummers die op hun tekst gekozen zijn en waarvan de stripmaker aanvankelijk niet wist hoe ze klonken, maar om vergelijking tussen muziek en strip mogelijk te maken is een cd bijgevoegd. ‘t Is verrassend om te zien hoe Jean-Marc van Tol een schijnbaar luchtig niemendalletje als Dinge-dong van Teach-in omvormt tot een grimmige strip, terwijl de midlife-crisis van Henny Vrienten gezien door de ogen van Barbara Stok juist weer reuze meevalt: haar bewerking van Is dit alles? eindigt met een feestelijke polonaise.
Zowel de liedjes als de stripmakers laten zich in Strips in stereo vaak van een onbekende kant zien. De wonderlijkste combinatie in het boek is wellicht die van Henk Kuijpers en Normaal. Het resulteerde in een stripversie van de D’n poot op ’t gas, een song vol onversneden vrachtrijdersromantiek. Blijkbaar is Kuijpers, de man van de kreukloze klare lijn, een höker in het diepst van zijn gedachten.

Strips in stereo wordt gepresenteerd tijdens de gelijknamige avond in Paradiso op zaterdag 11 maart, voorafgaand aan de Boekenweek 2006. Tijdens deze avond zijn er live-optredens van onder meer Boudewijn de Groot, Spinvis, Henny Vrienten, Def P en Peter Koelewijn. Na de optredens kunt u nagenieten tijdens Paradiso’s Stripnacht (tot ca. 05.00 uur ‘s ochtends).

Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam, aanvang 21.00, zaal open 20.30. Toegangsprijs €15,00. Info: 020-6264521