Tonio van Vugt
Zone 5300 gaf weg: kaartjes voor het Amsterdam Fantastic Film Festival
De serieuze liefhebber van fantasy, horror, animé, sf en cult weet waar hij van 19 t/m 26 april zijn hart kan ophalen: op het 22e Amsterdam Fantastic Film Festival, dat ook dit jaar weer plaatsvindt rond het Leidseplein.
Rond de dertig films zullen tijdens het AFFF hun Nederlandse première beleven. Eén van die films is openingsfilm Mirrormask van Dave McKean en Neil Gaiman, het duo dat al eerder verantwoordelijk was voor legendarische strips als Black Orchid en Mr. Punch. Toch is Mirrormask géén stripbewerking, maar een origineel verhaal naar een idee van McKean over het circusmeisje Helena dat, nadat haar moeder ernstig ziek geraakt is, terechtkomt in een parallelle wereld die gedomineerd wordt door een evil twin. Saillant detail: Mirrormask is geproduceerd door de Jim Henson Company en was aanvankelijk alleen bedoeld voor dvd-release, als opvolger van het dvd-succes van de Henson-films The Dark Crystal en Labyrinth. Nu is er dan toch een bioscooprelease.
Slotfilm Slither van voormalig Troma- en Dawn Of The Dead-scenarist James Gunn, met o.a. Nathan Fillion (Serenity) en Michael Rooker, belooft ouderwetse, slijmerige horrorkolder met de nodige over-the-top-effecten. De tagline vat het mooi samen: Whatever You Do... Don’t Scream.
Tussen die twee films ingeklemd vindt u, naast al die premières, o.a. een retrospectief van recente mockumentary's, oftewel nep-documentaires, onder de titel Stranger Than Fiction en een aantal hoogtepunten uit de Amerikaanse tv-serie Masters of Horror waaraan veteranen als Don Coscarelli, Stuart Gordon en Dario Argentio hun medewerking verleenden. Daarnaast krijgt regisseur en producent Roger Corman zijn welverdiende Lifetime Achievement Award (uit zijn oeuvre zullen The Trip, The Masque of The Red Death en de obscure koude oorlog-satire Gas-s-s-s worden vertoond). Naast de Zilveren Méliès en The Silver Scream Award heeft de organisatie voor het eerst een eigen juryprijs ingesteld: de Black Tulip Award, voor de beste film, debuutfilm en korte film.
De drijvende kracht achter het AFFF, de onvermoeibare Jan Doense aka Mr. Horror, heeft nog een paar persoonlijke tips: ‘Naboer van de Noorse regisseur Pål Sletaune, die eerder Junkmail maakte. Het is een Repulsion-achtige film die iedereen moet zien. Het is een relatief korte, maar ontzettend goede film waarin veel gebeurt. Aan het slot valt alles op zijn plaats en ben je voldaan. Verder tip ik de Australische slasher Wolf Creek. ’
Vanaf 20 april zal Zone 5300 u via een AFFF-weblog op de hoogte houden en tippen over de films die u volgens ons beslist moet zien.

Zone 5300 gaf kaartjes weg!
Zoals elk jaar gaf Zone 5300 vijf keer twee kaartjes weg voor een film naar keuze tijdens het festival (uitgezonderd de openingsfilm, slotfilm en Night of Terror). De kaartjes zijn al weg, maar wilt u op de hoogte blijven van andere weggeef-acties? Abonneer u dan nu op de nieuwsbrief via het daarvoor bestemde formulier.

Voor een compleet overzicht van programma, lokaties en kaartverkoop kunt u terecht op www.afff.nl