Marinus de Ruiter
Gutsman, de voorstelling
Gutsman
Anti-held Gutsman komt tot leven in tragikomische theatershow
Net als zijn grote tegenpool Superman is de stripheld Gutsman tot leven gekomen op het podium. De onhandige anti-held heeft het zelfs sneller voor elkaar gekregen dan zijn Amerikaanse collega. Twaalf jaar na de eerste comic van Erik Kriek voert het gezelschap Link de muzikale dansvoorstelling rond Gutsman uit op verschillende podia en festivals, terwijl Superman pas na drie decennia in het theater te zien was. Net als de Broadway-musical It’s A Bird, It’s a Plane, It’s Superman uit 1966 heeft Gutsman, de voorstelling een komische inslag. Tegelijk heeft het verhaal iets tragisch; Gutsman krijgt maar weinig voor elkaar, ondanks zijn indrukwekkende fysieke voorkomen.

Elke superheld heeft zijn zwakke plekken, maar Gutsman maakt het wel erg bont. Hoewel hij het goed met de mensheid voorheeft is hij klunzig, doelloos en kan hij niet van de drank afblijven. Zijn prachtige vriendin Tigra stelt hij keer op keer teleur met zijn wanprestaties, zowel in het huishouden als in bed. Ook zijn schepper en vriend, striptekenaar Kriek, weet op een gegeven moment niet meer wat hij met hem aanmoet en staat zelfs op het punt om hem van het podium te vegen met een gigantische gum. Het liefst wil Gutsman de hele dag met Tigra dansen en lol maken, maar zo eenvoudig zit zijn leven helaas niet in elkaar.

De multimediale, kindvriendelijke voorstelling rond Gutsman is een lust voor het oog. In de traditie van de strip wordt het verhaal geheel woordloos opgevoerd, door middel van mime en dans. De verhaallijn is herkenbaar voor hen die de cult-comics van Kriek in de kast hebben staan, maar tegelijk verrast de voorstelling door zijn slimme vertaling naar het toneel. De scènes waarin Kriek achter zijn tekentafel in silhouet op een scherm geprojecteerd wordt, terwijl zijn tekeningen naast hem op het witte doek verschijnen, zijn juweeltjes. Francisca Rijken en Job Cornelissen leveren topprestaties als Tigra en Gutsman in geweldige kostuums, die net als de decors die in zwart-wit met steunkleur uitgevoerd zijn. De authentieke westernklanken van The Bluegrass Boogiemen leiden het verhaal op sfeervolle wijze in goede banen.

Terwijl Superman zich voorbereidt op zijn zoveelste reïncarnatie in de bioscoop, zal Gutsman deze zomer en dit najaar de Nederlandse toneelwereld onveilig maken. Hoewel de ideale schoonzoon onder de superhelden ongetwijfeld indruk zal maken met Superman Returns, willen wij u ook vooral aanraden om de verrichtingen van zijn minder bedeelde broertje te volgen. Dit weekend kan dat al tijdens het Karavaan-festival in Hoorn (19-23 juli). Daarna kunt u terecht in de volgende theaters:

9-10 november, Grand Theatre, Groningen
15-20 november, Melkweg Theater, Amsterdam
22 november, De Lawei/Schouwburg, Drachten
24 november, Stadstheater De Bond, Oldenzaal
26 november, Theater Hof 88, Almelo
30 maart 2007, Podium Mozaïek, Amsterdam

www.gutsmandevoorstelling.eu