Marcel Ruijters
Groeipijnen in Dublin
Jongen ontmoet meisje en vanaf dan gaat het niet vanzelf
Groeipijnen in Dublin

Brecht Evens - Vincent
72 pagina's (kleur)
Uitgever: Oogachtend
Prijs: € 12,30
Het gebeurt niet zo vaak dat een volslagen onbekende auteur debuteert met een album dat de vergelijking met internationale voorbeelden kan doorstaan. Brecht Evens, een Vlaamse tekenaar van 20 lentes, vertelt met Vincent een klassiek verhaal over onzekerheid, groeipijnen en een onbeantwoorde liefde. Dat bent u vast wel eens eerder tegengekomen. Maar als zoiets met genoeg eigenheid, kunde en gevoel is gedaan, vergeet je dat en word je meegesleept. Brecht Evens is daar ruimschoots in geslaagd. Bovendien: hij durft voor een lang verhaal te kiezen, terwijl zoveel van zijn leeftijdsgenoten in de (vaak absurdistische) moppentrommel duiken.

Vincent is een schuchtere dorpsjongen die zijn vleugels wil uitslaan en in Ierland gaat studeren, waar hij Katie tegenkomt. Zijn tedere gevoelens voor haar kan hij niet uiten; zij ziet hem alleen als een ‘kameraad’. En het wordt erger: Katie valt voor Jimmy, nota bene een jeugdvriend uit Vincents geboortedorp. Jimmy is dan ook Vincents tegenpool, een getapte jongen die voortdurend grenzen opzoekt - en overschrijdt. Dat Jimmy met Katies moeder een one night stand beleeft, legt een serieuze bom onder hun vriendschap en het loopt dan ook dramatisch af.

Natuurlijk doet Vincent door zijn verteltechniek en thema aan voorbeelden als Craig Thompson denken. Alle voorwaarden voor een goede strip zijn hier aanwezig: goed opgebouwd verhaal met geloofwaardige personages en dialogen (zowel in het Nederlands als in het Engels), scherp gevoel voor regie, decoupage en lay-out. Het tekenwerk is gerijpt, vormvast. Evens laat zijn hoofdfiguren zeer naturel acteren: filmisch, maar zonder effectbejag. Wat ook opvalt, is zijn onmodieuze keuze om alles in gewassen waterverf in te kleuren in plaats van lekker risicoloos digitaal. Mijn enige kritiekpuntje op de tekeningen is dat de achtergronden altijd vaag en schematisch blijven. Maar dat is wellicht eerder een keuze dan een tekortkoming, aangezien dit een verhaal is over emoties; de binnenkant dus.

Brecht Evens is een van de creatieve krachten van het collectief Pulp de Luxe en won in 2004 een talentenjacht uitgeschreven door de V.O.S. (het Vlaamse gilde van Stripmakers), met het verhaal Een boodschap uit de ruimte, dat eind dit jaar bij Van Halewyck als een comic zal verschijnen. Ook heeft hij inmiddels contact bij de Amerikaanse alternatieve uitgever Top Shelf. Een aardig extraatje van Vincent is dat het scenario het resultaat is van een twee jaar durende kruisbestuiving met de band SUB. Een album met een soundtrack dus, waarover meer info op www.sub.eu. Dit album is het zoveelste bewijs voor de huidige bloei van de Vlaamse strip, mogelijk gemaakt door een ruimhartig subsidiebeleid. Een droomdebuut, jawel. Petje af.