Sandra de Haan
De grote truc van Alex Robinson
Liefde en complotfantasiën rond een rockster op retour
De grote truc van Alex Robinson

Tricked - Alex Robinson
352 pag zw/w
Uitgever: Top Shelf Comix
Prijs: ong. € 25,- (import)
Tricked is een lijvige graphic novel van 350 pagina’s, en ook nog eens zeer geslaagd. Net als in films als Magnolia en Babel worden hier diverse personen gevolgd in hun dagelijkse dingen, zonder dat ze elkaar tegenkomen (behalve aan het einde natuurlijk). Robinsons figuren zijn charmant en met veel gevoel voor detail getekend, in een stijl die doet denken aan Chester Brown en de Love & Rockets-boeken. De dialogen en innerlijke monologen van alle personen zijn geloofwaardig, grappig en levensecht, waardoor de figuren echt tot leven komen en je door het verhaal gegrepen wordt.
Beginpunt is het eenzame leven van rockster Ray Beam, die worstelt met een writersblock. Met zijn carrière is het na het stoppen van zijn wereldberoemde band The Tricks alleen maar bergafwaards gegaan. Ray laat zijn leven organiseren door zijn 'personal assistant' Marybeth, maar versiert telkens nieuwe meisjes die óók tot assistent gebombardeerd worden. Dit tot woede van Marybeth, die feitelijk al het werk doet.
Dan ontmoet hij Lily, een schuchter gansje dat niet weet welke ster ze voor zich heeft en dus niet onder de indruk is. Hij valt als een blok voor haar. Ze moet eerst niets van zijn avances hebben, maar laat zich uiteindelijk inpalmen. Rays manager lijkt als twee druppels water op de acteur William Macy (dit roept om verfilming!), maar dat moet toeval zijn.
Meer personages? Een verkoper van - veelal vervalste - sportmemorabilia, die onder de plak zit bij zijn maffiose baas. De mollige serveerster Caprice gelooft niet meer in vriendjes, maar rommelt desondanks toch maar wat aan. Haar homobaas Richie wordt onverwacht opgezocht door zijn dochter Phoebe. Vooral erg grappig is de eersteklas nerd Steve, systeembeheerder en Ray Beam-fan. Hij maakt zichzelf voortdurend onmogelijk, wordt ontslagen en zakt steeds dieper weg in komplotfantasieën rond zijn idool.
Robinson weet hoe je een verhaal vertelt, zappend van het ene naar het andere leven en weer terug. Zo’n talent maakt dit een boek dat je in één ruk uit leest. Een goeie vette soap in stripvorm, inclusief suikerzoete romantiek.