Uitslag Comix Battle Rijnmond
En wie waren de gelukkige winnaars van het Comix-onderdeel? De jury had het er moeilijk mee, en er kwamen eervolle vermeldingen aan te pas om iedereen recht te doen. Toch bestond er geen enkele twijfel over de uiteindelijke prijswinnaars.

De prijswinnaars op een rijtje: v.l.n.r. Bart Janssen, Dick Grinwis 
	en David 
	Barth,geflankeerd door juryvoorzitter Luuk Bode (uiterst links) en 
	deelgemeente-vicevoorzitter Michel de Visser.
De prijswinnaars op een rijtje: v.l.n.r. Bart Janssen, Dick Grinwis en David Barth,
geflankeerd door juryvoorzitter Luuk Bode (uiterst links) en deelgemeente-vicevoorzitter Michel de Visser.

12 t/m 14 jaar
De winnaar in de categorie 12 t/m 14 jaar is de 12-jarige David Barth uit Rotterdam. De jury, voorgezeten door illustrator Luuk Bode en verder bestaande uit AD-redacteur Ben Ellenbroek en stripauteur/Zone 5300-redacteur Robert van Raffe, vond zijn strip Vampiercing Shop ‘helder, leesbaar, met leuke details in de tekeningen en een leuk woordgrapje in de titel. Het plezier in het tekenen straalt er vanaf. Het enige puntje van kritiek: die computerletters vinden we niet zo mooi.’ David krijgt de Caldenborgh jong talentprijs (een cursuspakket t.w.v. € 300,-) en een uitnodiging voor de masterclass van Jan Vriends.
Eervolle vermeldingen waren er ook: Annelies Bes (‘een goede tweede’), Willemijn ten Hoor, met een absurd verhaal van twee sokken en een goudvis die vakantie gaat vieren in het toilet, en Didrik Jansen met een erg leuke strook over de kerstman die vastzit in een schoorsteen.

David Barth wordt aan de tand gevoeld.
David Barth wordt aan de tand gevoeld.

15 t/m 17 jaar
De winnaar in de categorie 15 t/m 17 jaar (prijs: € 100,- aan tekenmaterialen, een strippakket, een abonnement op Zone 5300 en een masterclass van Jan Vriends) is de 15-jarige Bart Janssen uit Rotterdam met Jetzy, de kleine blauwe yetihond. Volgens de jury heeft Bart een ‘heel eigen hoofdpersonage in een heel eigen wereldje geschapen. Yetzi is een heel sterk ikoontje, waar hij lang mee door kan gaan. Vooral de eenvoud spreekt aan, en de eenvoudigst getekende pagina’s zijn de beste.'
Eervolle vermelding waren er voor Brendan Horman (‘Voor de juryleden smaakt een bananenmilkshake nooit meer hetzelfde!’ en Leon Hartog (‘charmant werk’).
Een heel speciaal geval betrof Laura Meyvogel. De jury dacht aanvankelijk dat ze een leeftijdscategorie hoger zat. Men was ongelofelijk onder de indruk, maar helaas komt ze niet uit de regio Rijnmond, hetgeen wel nadrukkelijk in de reglementen stond. Speciaal voor Laura is een aanmoedigingsprijs in het leven geroepen: een abonnement op Zone 5300 en deelname aan de masterclass. Over haar strip Geef poot, een gagstrip over dieren in een proeflaboratorium, zei de jury: ‘goede grappen en sterke dialogen in een originele setting, en bovendien erg mooi getekend.’

Napraten: v.l.n.r. juryleden Ben Ellenbroek en Luuk Bode en prijswinnaar 
	Dick Grinwis.
Napraten: v.l.n.r. juryleden Ben Ellenbroek en Luuk Bode en prijswinnaar Dick Grinwis.

18 t/m 23 jaar
De winnaar in de categorie 18 t/m 23 jaar (prijs: € 100,- aan tekenmaterialen, een strippakket, een abonnement op Zone 5300 en een masterclass van Jan Vriends) is de 22-jarige Dick Grinwis uit Brielle met de driepaginastrip De ijzersterke verhalen van de Moraalridder. De jury heeft ‘gelachen om de teksten en de vondst om een echte ridder, de Moraalridder, in het heden te plaatsen, wat het tot een actuele strip maakt.’ Verder: ‘Een unieke tekenstijl, consequent doorgevoerd, en een mooi gebruik van de computer voor de inkleuring - niet een omgevallen trukendoos.’ Eén kritische noot had de jury wel: ‘De leesbaarheid heeft soms te lijden onder onduidelijk tekenwerk.’ Het is echter maar een heel klein minpuntje op een fraaie strip.
Susanne (Sushy) van Schaik kreeg een eervolle vermelding voor haar Gino Geovogel: ‘Vlot getekend en een heel aparte inkleuring.’

De Publieksprijs, een abonnement op Zone 5300 t.w.v. € 26,-, ging naar Robin Band (18 jaar, Oud-Beijerland) voor zijn strip Banti.

En nu naar de volgende pagina's, waar het werk van de winnaars wacht!
lees verder »
1/2/3/4/5/6/7/8/9