tekst: Tonio van Vugt / beeld: Helmi Scheepers
Eerst Blackpool zien en dan sterven
‘I like my football on a Saturday, roast beef on Sundays, alright. I go to Blackpool for my holidays, sit in the open sunlight,’ zong Ray Davies in de jaren zestig in Autumn Almanac.

Blackpool, het Scheveningen van de working class Engelsman, is anno 2008 niet meer wat het ooit geweest is. Gingen de Engelse gezinnen er vroeger voor één of meer weken heen, tegenwoordig wordt het vakantieoord voor één enkele dag, hooguit een weekend, bezocht. Men vindt het de moeite niet meer om onderhoud te plegen op de ijstentjes, casino’s en nachtclubs op de promenade, en op een druilerige maartse dag hangen de paarden op de carrousel er nog fletser bij dan anders.

Zoals een Engels gezegde luidt: ‘Beauty is in the eye of the beholder.’ Wat een schoonheid is er in al dat verval te zien, en wat valt er veel te genieten van al die onverwachte details. Let u even op het waarschuwingsbordje links van het fraai geschilderde uithangbord voor waarzegster Maria Petulengro. Sta even stil bij de kunstig ‘herstelde’ gevel van het Golden Mile Centre, en verwonder u over de nachtclub boven de schoenenzaak (‘shoes for all the family’) in Bairstow Street.

Zone 5300 maakte dit uitstapje naar Blackpool tijdens het bezoek aan het Bradford International Film Festival, dat dit jaar van 29 februari t/m 15 maart plaatsvond in Bradford, Engeland. Binnenkort volgt hiervan op onze website nog een verslag.lees verder »
1/2/3