Marinus de Ruiter
Overdonderen is een gave
Guerrilla-popjournalist Nardwuar blikt terug op zijn puberale verleden
Nardwuar
Nardwuar: Welcome To My Castle, CA/2007

Met: Nardwuar, Kurt Cobain, Courtney Love, Jello Biafra, Timothy Leary, Gerald Ford, Sonic Youth, Flea, Cynthia Plaster Caster
(Nardwuar/Mint)
Nardwuar is de popjournalist met het te korte snoertje. Menigmaal weet hij hiermee popsterren met een te kort lontje op de kast te jagen. De Canadese guerrillareporter met de geruite pet en de slechte adem, die steevast praat met consumptie en die celebs en wannabees in de nek hijgt met lastige vragen, heeft onlangs zijn tweede dubbel-dvd uitgebracht, met wederom meer dan 5 uur aan interviews.

Op zijn eerste dvd Doot Doola Doot Doo ... Doot Doo, besproken in Zone 5300 #4 van 2006, overdonderde Nardwuar nog vooral beroemdheden (denk aan: Kurt Cobain, Marilyn Manson, Snoop Doggy Dogg, Destiny's Child, ex-president Gorbatsjov en Michael Moore). Op zijn tweede dvd gaat hij als een ware legende terug in de tijd, toen hij vooral minder bekende figuren interviewde. Is het de moeite waard om de als John Ruskin geboren Nardwuar te zien bekvechten met 'unsung heroes' uit de popcultuur, zoals LSD-goeroe Timothy Leary, pornoacteur Ron Jeremy, komiek Tommy (Cheech &) Chong en rocker Kim van The Muffs? Jazeker, want Nardwuar weet door zijn encyclopedische kennis altijd interessante dwarsverbanden te leggen, waardoor de meest obscure ster zijn welverdiende prominente plaats krijgt in de popgeschiedenis.

Als bonus krijgt u het volledige interview met twee echte sterren, Kurt Cobain en Courtney Love, ten tijde van de doorbraak van Nirvana. En Nardwuar bedient zijn gasten op hun wenken, waardoor we op verzoek van punkheld Jello Biafra getrakteerd worden op een zeldzame clip van de sixties-act César et les Romains. Deze Canadezen gingen op het podium gekleed als Romeinse keizers, compleet met witte jurkjes en lauwerkransen. Ave Nardwuar!