Marinus de Ruiter
Flipperkastrock
De hyperactieve hardcore van Melt-Banana blijft indrukwekkend
Melt-Banana

Melt-Banana - Bambi's Dilemma
(A-Zap/Konkurrent)
CRASH! BLAM! #$@! SPLAT! en het is weer voorbij. Platen van Melt-Banana duren nooit lang, maar de cartooneske spazzcore van de Japanse band maakt altijd indruk. Frontvrouw Yasuko Onuki doet op Bambi's Dilemma zelfs pogingen tot zingen, naast haar gebruikelijke Minnie Mouse-on-speed-gekrijs. Het retestrakke gehakketak van de ritmesectie grijpt u bij de strot en het flipperkastgeluid van gitarist Ichirou Agata zorgt dat u gegarandeerd op tilt slaat.

Veel critici laten Melt-Banana links liggen, waarschijnlijk omdat de band nog net zo klinkt als 15 jaar geleden. De cd's zijn voor het merendeel gevuld met hyperactieve, chaotische kruisbestuivingen tussen hardcore punk en avant-garderock. Misschien kun je de carrière van Melt-Banana vergelijken met die van AC/DC of Slayer, in de zin dat deze bands al jarenlang dezelfde plaat maken, maar dan wel een die verdomd goed klinkt. Daarbij is er wel degelijk vooruitgang te ontdekken: op de vorige plaat Cell-Scape en ook op Bambi's Dilemma staan melodieuze nummers met hooks waar Franz Ferdinand jaloers op kan zijn.

Bij concerten staan toeschouwers dus niet alleen meer met hun mond open naar het podium te staren, maar kan er ook gedanst worden. En warempel, 10 juni staan de Japanners in Tivoli te Utrecht, 11 juni in Paradiso, Amsterdam en 12 juni in Vera, Groningen. Ga dat zien!