Marinus de Ruiter
Debielen aan de macht
De denkende mens is ten dode opgeschreven volgens Mike Judge
Idiocracy

Idiocracy, VS/2006.

Regie: Mike Judge.

Met: Luke Wilson, Maya Rudolph, Dax Shepard.

(20th Century Fox)
Dankzij industriële vooruitgang hoeven we steeds minder hard te werken en dankzij automatisering hoeven we steeds minder na te denken. Ironisch genoeg gedraagt de mens zich ondanks al zijn slimme uitvindingen steeds idioter volgens Mike Judge, maker van Beavis & Butthead. Er is onzekerheid over de toekomst, waardoor hoogopgeleide stellen steeds later en minder vaak kinderen krijgen. Deze onzekerheid wordt vooral in Amerika gevoed door kortzichtig beleid van een oorlogszuchtige regering. Ondertussen wordt de massa bewust dom gehouden door grote bedrijven, die steeds sneller winst willen maken met handel in inferieure producten.

In Idiocracy schetst Judge aan de hand van deze logica een toekomst waarin de denkende mens uitgestorven is en hulpeloze debielen de dienst uitmaken. Door een mislukt experiment met invriezing belandt Luke Wilson in deze samenleving, waar water om commerciële redenen is vervangen door sportdrank en steden getransformeerd zijn tot gigantische vuilnisbelten. Stelt u zich een ziekenhuis voor met het personeel van de Burger King en een gevangenis met het toezicht van een kleuterschool. De president is een als superheld verklede gangsta-rapper en de populairste tv-serie heet 'Ow! My Balls!', waarin mannen voortdurend in het kruis getrapt worden. U merkt het, ook ons gevoel voor humor is ten dode opgeschreven.

Judge biedt ons geen andere hoop dan nog een laatste keer hard te lachen en dat kan met Idiocracy, een film die bijzonder sterk is in zijn meligheid. Om mysterieuze redenen is de film nauwelijks in de bioscoop vertoond en op deze dvd-versie hebben we lang moeten wachten. Zou Judge een conflict gehad hebben met de studio? Aan gebrek aan kwaliteit zal het niet gelegen hebben, want met Idiocracy heeft de regisseur een hilarische zwarte komedie afgeleverd die niet onderdoet voor zijn vorige speelfilm, het veelgeprezen Office Space.