tekst: Arnold Heikamp / beeld: Finn Stapelkamp
Lotto weekend miljonairs
de_bonte_was_125x125.jpg
…Abel Gholaerts! Abel, we hebben geen tijd voor praatjes, we beginnen meteen. Hier is je eerste vraag: welke vogel is geen trekvogel? Is dat A. de gans, B. de zwaluw, C. de tjiftjaf, of is dat D. de kip?
"De gans en de zwaluw zijn wel trekvogels, de tjiftjaf heb ik nog nooit van gehoord, maar ik speel D, de kip."
We vullen D. voor je in, en D. is het goede antwoord! Je hebt 50 gulden! Vraag twee: wie was de Vakantieman? Was dat A. Frits Bim, B. Frits Bam, C. Frits Bom of D. Frits Bum?
"Ach ja, wie was dat ook al weer? Het was een Frits. Ik twijfel tussen Frits Bam en Frits Bom. Ik ga het publiek raadplegen!"
Nu al? We zijn nog maar net begonnen. Zo raak je wel snel door je hulplijnen heen!
"Ja, maar als ik verkeerd gok kan ik meteen weer terug naar de tribune…" Goed, dan vraag ik het publiek de kastjes ter hand te nemen en nu te drukken.
Het publiek heeft gesproken. Twee procent kiest voor antwoord A, zestien procent antwoord B, zeventig procent voor antwoord C en twaalf procent voor antwoord D.

"Dat is duidelijk. Ik speel voor antwoord C, Frits Bom."
Abel Gholaerts kiest C, en dat is het goede antwoord! Je hebt 100 gulden! Voor we verder gaan met vraag drie, vraag ik de mensen thuis de formulieren er bij te pakken, want het is weer tijd voor de trekking van de Lotto!
Welkom bij de trekking van de Lotto! De jackpot staat deze week op 3 miljoen gulden! Daar gaan de balletjes! Het eerste getal is 37. Wist u dat alleen deelnemers kans maken op een prijs? Het tweede getal: dat is 14. De bal is rond, dus misschien wint u deze keer wél! Getal nummer drie is 28. De Lotto keert elke week prijzen uit, ongeacht het weer. Het vierde getal is 3. Het invullen van de Lottoformulieren is niet moeilijk. Het vijfde getal is 7. De Lotto is niet verslavend, omdat de Lotto maar één keer per week is. Het laatste getal is 33. Volgende keer beter! Het bonusgetal is 41. Vroeger heette dat getal reservegetal, maar nu niet meer. Tot volgende week!
Winnaars gefeliciteerd! Wij gaan vlug verder met vraag drie voor Abel Gholaerts, die nog twee hulplijnen over heeft: hij kan nog een vriend bellen en twee foute antwoorden laten wegstrepen. Hier komt de vraag, voor 250 gulden: hoeveel wielen heeft een fiets? A. twee, B. vier, C. zes, D. acht.
"Oei! Dat is een lastige. Ik weet dat een fiets een even aantal wielen heeft, dus antwoord D. valt af…"
Fiets je zelf wel eens?
"Regelmatig. Maar dan let ik niet op het aantal wielen. Eens kijken. Twee wielen lijkt me te weinig. Hoe moet je dan je evengewicht houden? Zes wielen? Drie voor en drie achter. Dat is wankel, vooral in de bochten. Ik neig naar antwoord C. Of twee voor en vier achter. Dat kan natuurlijk ook nog. Of twee voor en twee achter. Ik twijfel. Ik ga …

bontewas@planet.nl