tekst: Arnold Heikamp / beeld: Finn Stapelkamp
Bilpartij
de_bonte_was_125x125.jpg
Er zijn al weer heel wat wolken voorbij gedreven sinds wij het in deze rubriek hebben gehad over de langspeelplaathoes. Ik ga er van uit dat u alles nog weet, dus gaan we snel verder.
Wij weten nu hoe wij een plaat moeten behandelen die in de hoes zit. Wat echter zijn de regels bij platen die niet meer in de hoes 'gestoken' zijn, met andere woorden: platen die uit de hoes gehaald zijn, hoe ga wij daar me om?
In de eerste plaats: voorzichtig. Een lp is geen oude krant die u naar believen kunt laten rondslingeren. Ja, het kán natuurlijk wel, maar dan zijn de tranen voor eigen rekening.
Wij beginnen met het uithoezen van de lp. Hou de hoes horizontaal vast met de opening aan de rechterkant (linkshandig? andersom!). Nooit verticaal! Want als u de plaat in dat geval, na het uit de hoes nemen - hoe dat moet leest u verderop - laat vallen, dan breekt hij gegarandeerd. Horizontaal vallende platen breken zelden. Horizontaal houden die hoes dus. Steek nu uw rechter duim boven de plaat in de hoes, en uw rechter wijsvinger idem onder de plaat. Beweeg duim en vinger van elkaar af, en u zult zien dat de opening van de hoes groter wordt. Trek nu voorzichtig de binnenhoes uit de buitenhoes. Om de plaat uit de binnenhoes te krijgen duwt u met uw rechter duim de onderkant van de binnenhoes naar beneden. U schuift uw hand naar binnen, er voor zorg dragend dat u duim tegen de rand van de plaat rust. U gaat met uw vingers net zo ver naar binnen totdat u uw vingertoppen tegen het etiket in het midden van de plaat kunt zetten. Met het topje van uw ringvinger sluit u het gaatje af. Fixeer deze houding, en trek, nogmaals: voorzichtig, de plaat uit de hoes. KOM NOOIT MET UW VINGERS AAN DE GROEVEN! Leg u linker hand tegen de rand van de plaat. Klap uw rechter vingers naar buiten, opdat ook deze hand tegen de rand van de plaat ligt. Verwijder alle vingers van de plaatrand, op uw beide wijsvingers na. U kunt nu de plaat heel eenvoudig tussen uw vingers laten ronddraaien, hetgeen heel makkelijk is bij het opzoeken van de juiste kant, namelijk die die u wilt draaien. Onderwerp de plaat gedurende deze procedure aan een snelle doch grondige inspectie. Is het de juiste plaat? U zult niet de eerste zijn die denkt een fijne plaat op te zetten, om vervolgens van een wel bijzonder koude kermis thuis te komen als blijkt dat de verkeerde plaat in de hoes zit. Zorg dat u dit niet overkomt! Is de plaat schoon? Ja of nee maakt niet uit: geborsteld moet er worden! Doe dit borstelen met een speciale koolstofborstel, die in de betere vakhandel te koop is. Borstel pas als de plaat al op de draaitafel ligt, dat is wel zo veilig. Bovendien kunt u de plaat dan makkelijk even verder draaien, hetgeen de borstelpartij vergemakkelijkt. Poets een plaat NOOIT 'schoon' met een al dan niet 'anti-statisch' doekje! U duwt het vuil hiermee slechts verder de groeven in. Is een plaat erg vuil, bijvoorbeeld een tweedehands gekocht exemplaar, besproei hem dan met een weinig glassex. Verwijder dit schoonmaakmiddel weer met zacht wc-papier. Niet als een wilde beginnen te vegen, maar netjes en kalm met de groeven mee boenen. Doe maar net alsof uw kostbare plaat een bilpartij ener baby is.
En nu is de ruimte al weer op.

bontewas@planet.nl