Zone 5300 gaf weg: BUTFF 2009
Op de alweer vierde editie van het BUTFF, dat plaatsvindt van 9 t/m 13 september, worden films vertoond die radicaal afwijken van de gangbare cinema. Films waarvan u niet eens wist dat u ze moest zien, worden getoond op het witte doek tijdens een festival dat u – zoals de organisatie het zelf omschrijft – ‘meesleurt naar een andere kant van film’. Zone 5300 gaf vijf keer twee kaartjes weg (zie onderaan de pagina).


BUT staat voor B-movie, Underground en Trash. Waarbij B-films op hun beurt weer staan voor met een klein budget, buiten een grote productiestudio gemaakte films, undergroundfilms doorgaans de grenzen van het toelaatbare opzoeken en trash-films doelbewust over de top gaan. En hoewel de Amerikaanse cultregisseur John Waters alweer jaren (schijnbaar) binnen het Hollywood-systeem werkt, heeft de ‘King of Trash’ zijn sporen binnen alle drie voornoemde filmgenres meer dan verdiend. Hij is dan ook de eregast op deze edite van BUTFF, waar zijn klassiekers Polyester (1981), Desperate Living (1977) en de originele versie van i>Hairspray (1988) zullen worden vertoond. (Na het BUT Film Festival zal John Waters op zondag 13 september ook een bezoek brengen aan Melkweg Cinema in Amsterdam. Daar zal hij zijn komedie Polyester inleiden en zal ook zijn legendarische Pink Flamingo’s te zien zijn; u weet wel, die film waarin travestiet (en niet transseksueel, zoals abusievelijk in het perbericht staat) Divine naar verluidt een echte poedeldrol (!) eet.
Is Waters niet extreem genoeg voor uw smaak? Dan beveelt het festival voor de fans van horror en underground The Tourist van Iskanov van harte aan. De uit Rusland afkomstige regisseur is ook te gast; op BUT 2009 beleeft The Tourist zijn wereldpremière beleeft. De festivalopeningsfilm is – en wij citeren wederom -– ‘een pikante film uit het B-movie genre’: Modern love is automatic (2008) van de Amerikaan Zach Clark.

Naast films biedt BUT ook performances, lezingen, workshops en kuns, waaronder een Monsterexpositie met werk van de Nederlandse undergroundfilmer en kunstenaar Jaap de Vries. BUT 2009 vindt plaats in het Electrongebouw aan de Belcrumweg nr. 19 in Breda, een goed bereikbare locatie op een steenworp van het centrum en het NS station.

Zone 5300 gaf kaartjes weg!
Zone 5300 gaf vijf keer twee kaartjes weg voor een film naar keuze tijdens het festival. De actie liep af op donderdag 3 september 12.00 uur. De prijswinnaars hebben bericht gekregen. Op de hoogte blijven van dit soort weggeef-acties? Abonneer u dan nu op onze nieuwsbrief.

Voor een compleet overzicht van programma, lokaties en kaartverkoop kunt u terecht op butff.nl

De legendarische Divine in Pink Flamingo's;poedeldrol niet in beeld
De legendarische Divine in Pink Flamingo's;
poedeldrol niet in beeld